Korg Electribe 2 (sampler)

Korg Electribe 2 (sampler)

Korg se svoji řadou Electribe zapsal do historie elektronické muziky. Tyto grooveboxy jsou oblíbené už od uvedení prvního modelu EA-1 v roce 1999 a v roce 2014 tu máme třetí generaci. Co všechno tyhle mašinky umí?

Ve zkratce se jedná o kompletní "hudební produkční stanici". Můžete pomocí ní vytvářet kompletní skladby, připojit k ní přes MIDI jakékoliv další zařízení, případně přes sync-out synchronziovat s vintage syntezátory nebo grooveboxy Volca a Monotribe.

Korg Electribe 2 SamplerKorg Electribe 2 Sampler

Syntezátor × sampler

První řada Elecrtribe se skládá ze 4 mašinek. EA-1 je syntezátor, ER-1 bicí syntezátor, ES-1sampler a EM-1 kombinace všeho dohromady. Druhá řada už byla omezena pouze na dva - modrý syntezátor EMX a červený sampler ESX. To mělo výhodu, že už nebylo potřeba dvě (a více mašinek), ale pouze jedna. Stačilo si vybrat, jestli vám lépe vyhovuje sampler, nebo syntezátor.

Nejnovější řada tento rozdíl ještě více zmenšila. Pořád máme na výběr mezi syntezátorem a samplerem, ale téměř ve všem jsou stejné. Zásadní rozdíl je v tom, že syntezátor obsahuje spoustu oscilátorů, které můžete ladit pomocí parametrů a sampler místo oscilátorů obsahuje samply. Jsou zde ale i samply s klasickými tvary (pila, čtverec, ...), takže ve výsledku jde vlastně jen o to, že do sampleru můžete nahrát vlastní zvuky, do syntezátoru ne.

I podle diskuzí a možnosti přehrát firmware (udělat ze syntezátoru sampler a naopak) je vidět, že mašinky budou uvnitř opravdu stejné. Očekával bych, že další řada Electribe už bude obsahovat pouze jednu mašinku.

Nová řada, nové funkce

V předchozím verzích měly Electribe určené party pro melodie a party pro bicí. To už neplatí. K dispozici je 16 partů a každý lze použít, jak se vám zamane. Novinkou je možnost polyfonie. Bohužel je ale možné "zahltit" procesor a někdy se stane, že některé tóny prostě vynechá. Možná se dočkáme nějaké opravy v další verzi firmware, ale moc bych na to nespoléhal. Nestává se to ale často a pro jednotlivé party jde nastavit priorita, takže při správném odladění patternu se nemusíte ničeho bát.

Po stížnosti uživatelů na chybějící Song mode přidal Korg v nejnovější verzi Chain mode. Tato funkce slouží k řetězení patternů a tím k možnosti vytvářet celé skladby. V původnímSong mode ale byla i automatizace parametrů, což Chain mode neumožňuje. Na druhou stranu - já jsem Song mode nikdy nepoužíval, takže mě nechybí :-)

Korg přinesl s aktualizací firmware i nové barevné provedení, které odkazuje na předchozí modely.Korg přinesl s aktualizací firmware i nové barevné provedení, které odkazuje na předchozí modely.

Na akci s batohem

Nový Electribe je o dost menší, než předchozí řada a dokáže fungovat až 6 hodin na 6 tužkových baterek. Můžete si ho tak klidně vzít do batohu a skládat třeba na cestách vlakem, nebo v lese. Díky svým možnostem vám bohatě stačí pro hraní na akcích. Já například naposledy hrál jen s ním a s Kaossilatorem, který jsem ale používal jen na přechody mezi patterny.

Zvukově si, stejně jako u všeho ostatního, musíte s jednotlivými party trochu pohrát. Chybí mi zde možnost ekvalizéru, případně i komprese pro jednotlivé party. Ty se sice můžete nastavit jako efekt, ale ten můžete použít na každý part jen jeden, takže ho raději využiji pro delay nebo modulace. Kromě těchto efektů je zde ještě master efekt, který lze ovládat pomocí touchpadu a je společný pro všechny party (dá se nastavit, jestli ho má par použít nebo ne).

Touchpad

Dotyková plocha, kterou známe z Kaosspadu/Kaossilatoru, se nově objevuje i na Electribe. Je to skvělá vychytávka, protože kromě ovládání master efektu ji můžete použít i pro hraní. Společně s arpeggiem je to silný nástroj pro improvizaci.

Ableton Live

Live je (podle mě) jeden z nejlepších DAW a řada výrobců hardwareových zařízení si je toho vědoma. Proto není překvapením, že patterny lze exportovat ve formátu pro tento program. Soubor ALS s 16 stopami a v každé jedna smyčka ve formátu WAV. Skvělé, pokud si uděláte patterny a následný mix, případně "poskládání" do skladby, pak dokončíte v Albetonu.

Koupit? Jsou nějaké alternativy?

Koupit, či nekoupit? Já jsem koupil, protože jsem věděl, do čeho jdu a k čemu přesně chci Electribe používat. Pokud nemáte zkušenosti s předchozími modely, možná na něj budete hledět jak na kosmickou loď, ale ve skutečnosti je všechno celkem jednoduché a za chvíli už budete vědět, co a jak.
V současnosti moc alternativ k takhle komplexnímu groveboxu, v této cenové relaci, není. Dost podobný je například Novation Circuit a klávesový Roland JD-Xi, nebo kombinace více mašinek z řady Volca, ale podle mě, co se týká univerzálnosti, je Electribe dobrou volbou. I když se jedná o digitál.

 

Nejnovější články

Nejčtenější články