Další průšvih Akai - samplery MPX 8 a MPX 16

Další průšvih Akai - samplery MPX 8 a MPX 16

Připadá mi, že firma Akai teď prochází nějakým těžkým obdobím a vůbec se jí nedaří. Nevím, jak je to v odvětví USB/MIDI kontrolérů, ale co se týká zařízení, které "vydávají zvuk", je to jeden průšvih za druhým. Možná je na vině nízká cena, ale s nízkou cenu bych spíš očekával slabší zvuk nebo méně možností. Jenže chyby, které se objevují, většinou přímo souvisí s funkčností zařízení a to by se stávat nemělo.

Další průšvih Akai - samplery MPX 8 a MPX 16Další průšvih Akai - samplery MPX 8 a MPX 16

Sampler za všechny prachy

Myslel jsem si, že bych s pomocí MPX 8 nebo MPX 16 vyřešil bicí. Sekvencér mám a tak stačí jenom sampler. Jenže když jsem se začetl do recenzí, podíval na videa a prošel diskuzní fóra, narazil jsem na spoustu problémů. Některé byly vyřešeny aktualizací firmware, ale spousta zůstala:

  • MPX 16 přijímala MIDI na všech kanálech a nešlo to změnit (Vyřešeno)
  • MPX 16 prý nepřehrává samply od začátku (kousek "usekne")
  • Problémy s SD kartou (fakt nechápu, proč je problém v dnešní době dát do sampleru například 1GB paměť - na ceně se to neprojeví)
  • Chybějící editor a program pro konverzi (už je)
  • MPX 8 nemá "choke group" (pro hi-hat nutnost)
  • ... a další


Jak je ale vidět, tak MPX 8 je na tom přeci jenom lépe. Možná právě tím, že nemá tolik funkcí. Tak jsem ho objednal. Vadilo mi jenom, že nemá choke-group - což zase takový problém u takhle levného sampleru není. Jenže jak jsem ho zapojil, objevil jsem další problém, o kterém jsem nevěděl.
MPX 8 někdy vynechal sampl. Aktualizoval jsem firmware, zkusil to znovu a zase vynechávala některé samply. Začal jsem tedy pátrat a zjistil, že chyba není na mojí straně.
Je to způsobeno prý tím, že sekvencér (zkoušel jsem ho s Arturia BeatStep Pro) možná nějak komprimuje MIDI signál a MPX 8 ho pak dostane "rozhozený". Obratem jsem ho poslal zpátky do e-shopu...

Takže MPX 8 se vám bude hodit jenom v případě, kdy chcete samply přehrávat ručně. Pokud ho budete chtít ovládat přes MIDI, tak hrozí, že si s vaším sekvencerem nesedne.

Takže hledání cenově dostupné bicí mašinky je znovu na začátku. Teď asi vyzkouším nějaký old-school, třeba legendární Alesis SR-16.

Nejnovější články

Nejčtenější články