Korg Electribe EM-1 - stará láska nerezaví

Korg Electribe EM-1 - stará láska nerezaví

Dorazila mi zásilka ze Španělska. Po několika měsících neúspěchu na českých bazarech jsem se "obrátil" na eBay a objednal Korg EM-1. A proč jsem vlastně tuhle obstarožní záležitost koupil? Měl jsem k tomu svoje důvody...

Stará láska...

Když jsem začínal, jako první jsem měl Korg EM-1 a ER-1. Jsou to první dvě mašinky ze série Electribe z roku 1999. Všechny části jsou digitální - analogově to možná  jen vypadá. I přes to se (podle mě) jedná o dobré mašinky. Jejich zvuk je typický pro Korg Electribe - někomu se líbí, někomu ne. Hodí se spíš na techno/tekno ale dá se na nich vykroutit ledascos. Horší už je ale to, že celkově zvuk není moc konkrétní a třeba na ER-1 se nedá vykroutit pořádný snare.

Jejich hlavní předností je skvělý sekvencér a snadno pochopitelné ovládání - mě stačilo pár videií, obrázek hlavního panelu a když jsem je doma poprvé zapojil, dokázal jsem na ně zahrát. Manuál byl potřeba jenom pro složitější věci.

Korg EM-1Korg EM-1
Korg EM-1 - efekty a filtrKorg EM-1 - efekty a filtr

...nerezaví

Šel jsem ale dál a obě mašinky prodal. Chtěl jsem pořádné bicí a analogový syntezátor na basy. Časem se mi ale začalo stýskat a navíc jsem hledal řešení drobných nedostatků mého současného sestavení. A tak mě napadl Korg EM-1 - nástupce mých prvních dvou mašinek.

EM-1 je vlastně spojení ER-1 a EM-1 a ve spoustě věcí je o dost vylepšuje. Ačkoliv to zvenku vypadá, že Korg jenom spojil dvě mašinky, tak skutečnost je jiná. Uvnitř se změnilo spoustu věcí.

Na bicí tu je tu o dvě pozice více, přibylo více efektů a hlavně - zvuk je postaven (zřejmě) na samplech (waveforms). Na výběr jsou tak klasické průběhy (pila, čtverec, ...) a k tomu další, více specifické - organ, acoustic bass, ... Bicí tak mají konečně použitelný snare a i ostatní zvuky jsou o dost lepší, než u původního ER-1. Vše se dá samozřejmě ještě pořádně vyladit, takže se nemusíte bát, že vám něco nebude sedět.
Celkový zvuk se hodně pročistil - oproti předchůdcům je zvuk mnohem více čitelný a jednotlivé části jsou dobře rozpoznatelné.

Korg EM-1 - displejKorg EM-1 - displej

A proč jsem ho vlastně koupil?

V mé současné sestavě mě trápily dvě věci:

  1. MicroBrute nemá použitelný sekvencér - hodí se spíš na arpeggiator než na dělaní opravdových sekvencí a já ho chtěl primárně používat pro basy. Mohl bych pořídit nějaký sekvencér, ale přišlo mi lepší jít rovnou do EM-1, protože kromě sekvencéru budu mít i něco navíc.
  2. Roland JD-Xi neumí "vypínat" jednotlivé zvuky bicích - buď hrají celé bicí nebo nic. Musíte proto používat volume na jednotlivé zvuky nebo rovnou celé patterny. To není moc praktické, ale dá se s tím žít. Nicméně je lepší, když budu moct toto řešit buď sekvencérem v EM-1 nebo si část bicí budu dělat na JD-Xi a část na EM-1.

Nejnovější články

Nejčtenější články