Korg Volca Modular

Korg Volca Modular

Rodinka Korg Volca se rozrůstá. Nový semi-modulární analogový syntezátor doplňuje řadu Volca o další zajímavý nástroj.

Modulární syntezátory mají obecně jednu velkou výhodu. Při hledání zvuku nejste závislí na tom, jak designér syntezátor poskládal a můžete si signálovou cestu nastavit podle sebe. Máte tak prakticky neomezené zvukové možnosti a můžete experimentovat, jak se vám zachce. Nevýhodou je snad jen to, že se takový zvuk těžko ukládá, takže nastavení je potřeba někam zakreslit a i tak nezaručíte, že podruhé vše nastavíte přesně tak, jak chcete. Ale i to je kouzlo moduláru.

Velikostí se Volca Modular nijak neliší od svých sourozenců. Kompaktní rozměry, možnost napájení na baterie a zabudovaný reproduktor (nebo výstup na sluchátka) přímo vybízí k tomu, vzít si ho s sebou na cesty.

Modulové řešení

Modulární syntezátor se skládá z jednotlivých modulů, které můžete libovolně měnit a propojovat. Ten semi-modulární je má pevně dané. V případě Volcy je to 8 modulů, které mají dohromady 50 vstupů a výstupů, které lze propojovat:

  • Source - modul, který generuje základní signál s trojúhelníkovou charakteristikou
  • Functions - dva generátory obálky, které umožňují nastavení attacku, release, tvaru a časové funkce
  • Woogle - generátor náhodného signálu - díky této funkci si můžete být jistí, že jedno nastavení bude vždy generovat jiné výsledky
  • Split - tento modul umožňuje rozdělit dva signály na jeden (a naopak)
  • Dual LPG - dva "low-pass gate" obvody, jinými slovy low-pass filter
  • Utility - tento modul umožňuje míchání dvou signálů v různých poměrech, může být použitý jak pro audio, tak pro parametry
  • Space out - stereo efekt ve stylu reverbu
  • Sequences - modul napojený na interní sekvencer, umožňuje nastavit tempo a jeho různé variace

V této cenové relaci (199 USD) nemá Volca Modular konkurenci. Snad jen Moog Werkstatt ale u něj nenajdete sekvencer, reproduktor ani napájení na baterie.

Sekvencer a ovládání

Obecně se dá říct, že Korg sekvencery umí a každou mašinku, co jsem měl, jsem rychle pochopil. Na ovládání není potřeba pročítat manuály, většina věcí je srozumitelná už při pohledu na panel. V případě Volca Modular to sice vypadá trochu složitěji, ale myslím, že nebude trvat dlouho, aby do jeho tajů každý pronikl.

Sekvencer umí automatizaci, to znamená, že do něj kromě not můžete nahrát i změnu parametrů. Kromě toho umí i stupnice a mikrotonální ladění.

Zatím jedinou nevýhodu vidím v použití miniaturních konektorů. Je jasné, že na tak malé zařízení by jste klasický 3,5 mm jack vměstnali jen v malém počtu a tak je toto řešení nezbytné. Nedovedu si ale představit, že by s tím člověk odehrál živý set. Volca Modular tak bude mít místo spíš ve studiu, kde na propojování titěrných kabelů budete mít dostatek času a trpelivosti.

Kromě možnosti propojování modulů a jednoho CV vstupu, má Volca Modular všechny standardní možnosti pro připojení - MIDI vstup, CV vstup a výstup (synchronizace) a výstup na sluchátka.

Konečně dostupný modulár

Korg Volca Modular najde své místo ve studiích nebo jako startovní bod do světa moduláru. Za tuhle cenu jiný semi-modulární syntezátor neseženete a pokud půjde ve stopách svých mladších sourozenců, začne se do roka na bazarech objevovat za cenu kolem 3.000 Kč a to už bude opravdu silný argument pro to, aby rozšířil vaši sbírku hudebních mašinek.

Nejnovější články

Nejčtenější články