Roland JD-Xi

Roland JD-Xi

Skoro dva roky dávám dohromady svůj "set-up" mašinek. Za tu dobu jsem si udělal jasno v tom, co vlastně chci. Vyzkoušel jsem různé syntezátory, sekvencery, bicí automaty, a nevím co ještě. Moje finální "požadavky" byly nakonec celkem jednoduché.

Potřebuji (step-)sekvencer, sampler na bicí (na analog prostě nejsou peníze), jeden analogový syntezátor a alespoň jeden digitální (kvůli zvukovým možnostem a polyfonii). Nakonec jsem skoro všechno prodal a koupil Roland JD-Xi.

Roland JD-XiRoland JD-Xi

Za málo peněz hodně muziky

Na Roland JD-Xi mě upozornil kamarád. Na první pohled jsem si říkal, že jde o nějaký pseudo analog hybrid, ale když jsem se o něj začal zajímat trochu víc, objevil jsem všechny jeho možnosti. Tohle totiž nejsou jen tak obyčejné klávesy, ale docela nadupaná mašinka se 4 "stopami":

Digital 1 & 2 (+ Vocoder)

První dvě stopy jsou plně digitální a polyfonní (až 128 hlasů). Způsob výběru zvuků zde Roland okopíroval víceméně z MicroKorgu, jenom tomu dal (podle mě) trochu logičtější rozdělení. Editovat zvuky můžete pomocí několika základních potenciometrů nebo jít hlouběji a editovat přes menu (případně přes MIDI).
Kromě synťáků můžete na digitálních stopách využít taky vokodér. Mikrofon s husím krkem najdete v balení, takže stačí zapojit a hrát.

Roland JD-XiRoland JD-Xi

Drum

Skvělou věcí na této mašince je to, že obsahuje i stopu na bicí. Je zde k dispozici 33 presetů, které si můžete dál trochu poupravit, nebo z webu Rolandu stáhnout jiné. Najdete tu klasické Roland mašinky TR-808, TR-909, TR-707, ... + několik dalších (Rock, R&B, apod. )

Analog

Poslední "stopa" je plně analogová (dokonce i s analogovým low-pass filtrem). Samozřejmě se nedá srovnat například s mým Microbrutem, ale rozhodně odvede svou práci dost dobře. V celkovém mixu zní dobře a Roland udělal rozhodně dobrý krok - u novinek byla firma kritizována za to, že je vše digitální, přitom současný trend je (opět) analog.

Jak to hraje?

Skvěle. Nevím, jestli je zvuk v mašince ještě nějak "míchán" nebo "doupravován", ale jako celek to zní dost dobře a zřejmě se vám nemůže stát, že zvuk nějak pokazíte (mě se to ještě nestalo :-)). Velkou výhodu vidím v tom, že mám konečně všechno v jedné mašince. Sice si nechám Microbrute a plánuju ještě Kaossilator Pro, ale i tak toho nemusím zapojovat moc. Navíc si na většinu věcí vystačím pouze s JD-Xi, který vezmu do batohu na zkoušku a nemusím nic dalšího řešit.

Pokud už jste s nějakými mašinkami pracovali, nebude vám dělat problém ani ovládání. Stačilo podívat se na pár ukázkových videí a hned mi bylo vše jasné. Když mašinka dorazila, prostě jsem ji zapnul a začal hrát.

Nejnovější články

Nejčtenější články