Jak koupit první syntezátor?

Jak koupit první syntezátor?

Na otázku, jaký si koupit první syntezátor nebo mašinku, se těžko odpovídá. Neexistuje ideální odpověď. Každý má jiné požadavky a představy. Jak si vybrat ten správný a neprohloupit? Moje cesta byla docela trnitá a zabralo to spoustu času, díky tomu mám ale dobrý přehled...

Jak vybrat?

Nejdřív je potřeba si udělat jasno v tom, co vlastně chceme. Žádný učený z nebe nespadl a pokud nemáte přehled, bude se vám vybírat těžko. V první řadě se poptejte svých známých – na co a jak to používají, jak to zní, jak se to zapojuje, … Prostě na všechno možné. V ideálním případě si od nich nechte mašinku předvést nebo na pár dní půjčit.

Pokud takovou možnost nemáte, nebo se vám nechce nikoho otravovat, tak projděte nabídku e-shopů a inzeráty na hudebních bazarech. Uděláte si představu o tom, co se aktuálně prodává. A pak začněte sledovat videa na YouTube.

Průzkum

Na hudebních bazarech zjistíte také jednu důležitou věc – oblíbenost a neoblíbenost konkrétních modelů. Pokud se na bazaru něco objevuje často, může to znamenat dvě věci. Ta první je oblíbenost – nástroj je velmi oblíbený, má ho spousta lidí a někomu jen prostě nesedl. Ta druhá je naopak neoblíbenost nebo problémovost. Někdo nástroj koupil a chce se ho zbavit. Jenže nemusí jít o nějakou chybu nebo problém. Možná jen nesedl nebo ho prodejce neumí správně využít.

Inspirace

Další možností, jak si vybrat ten správný model, je inspirace od vašich oblíbených muzikantů. Stačí do Google zadat jméno a k tomu “setup”, “equipment” nebo “gear”. Většinou narazíte na kompletní článek, seznam nástrojů, nebo v lepším případě i video, ve kterém samotný majitel vysvětluje, co a jak používá. Dobrý zdrojem jsou také stránky Equipboard.com.

Google: “Moby equipment”

Výzkum

Já z bazarů zjistil, co se nejvíc prodává a z videí na YouTube jsem pochopil, jak konkrétní věci fungují, jak se zapojují, jak se ovládají, … prostě všechno potřebné. Na vše si klaďte otázky. Co když k tomu budu chtít připojit klávesy? Kam to zapojím? Umí to víc zvuků?

Zabere to spoustu času, ale vyplatí se to. Mašinka, která vás zaujme, si pak zaslouží bližší “ohledání”. Najděte si na Google manuál, je v něm spousta dalších informací a vyčtete z něj i ty největší detaily. Když tohle všechno uděláte, budete mít jasno a po koupi navíc nebudete tápat, k čemu který knoflík slouží.

Schéma možností zapojení Korg Electribe najdete v manuáluSchéma možností zapojení Korg Electribe najdete v manuálu

Bazar nebo e-shop?

Otázka nákupu je ošemetná. Na e-shopu máte možnost zboží do 14 dnů vrátit, 2 roky záruky, … Na druhou stranu zde ale seženete pouze nové modely. Na bazaru ušetříte, koupíte i starší modely, ale zase nemáte možnost záruky, nebo vrácení. Pokud se s prodejcem nedomluvíte jinak.

Za sebe můžu doporučit nákup spíše z bazaru. Ušetříte a pokud nekoupíte totální nesmysl, můžete obratem za stejnou (někdy i vyšší) cenu zase prodat. Je tedy lepší si vybrat nástroj, který se dlouhodobě drží na stejné ceně, nebo jeho cena roste.

Svoji první mašinku, Korg ER-1, jsem koupil z bazaru za 3.500,- a prodal za 4.000,-Svoji první mašinku, Korg ER-1, jsem koupil z bazaru za 3.500,- a prodal za 4.000,-

U nás v podstatě nemá cenu kupovat na jiných bazarech, než MIDI.cz, HudebníBazar.cz a Aukro. Všechny tyto servery mají možnost hodnocení uživatelů, takže si prodejce předem proklepnete. To udělejte i v případě, že se vám někdo ozve a nemá na daném serveru účet. Vlože jeho e-mail a telefon do Google, Seznamu nebo Facebooku.

Ušetřete čas procházením nabídek

Denně přibude na těchto serverech spousta inzerátů. Aby jste je nemuseli pořád kontrolovat, použijte stránky Flanger.cz – na všech zmíněných bazarech vyhledává současně a navíc si můžete nastavit upozornění na e-mail. Žádná nabídka vám tak neunikne. 

Šťastnou ruku

Držte se těchto kroků a váš první synťák vám udělá radost. Určitě ale počítejte s tím, že nebude váš první. Po pár týdnech, či měsících, zjistíte všechny možnosti a nejspíš narazíte na nějaká omezení. Naštěstí už ale budete znát spoustu věcí a další nástroj už budete vybírat mnohem snadněji :-)

Jaký byl váš první syntezátor? Jakou máte zkušenost s jeho nákupem? Podělte se s námi v komentářích!

Komentáře


Nejnovější články

Nejčtenější články