Jak propojit mašinky pomocí MIDI

Jak propojit mašinky pomocí MIDI

Nevíte, jak propojit dva a více syntezátorů nebo samplerů, aby hráli současně? Není to vůbec problém.

Díky MIDI rozhraní je stačí prostě propojit MIDI kabelem a na jednom ze zařízení (na tom prvním) nastavit "master" (většinou označováno jako Internal Clock) a na ostatních "slave" (External Clock). Problém je ovšem v tom, že většina novějších mašinek nemá konektor "MIDI-Thru" (a některé dokonce ani "MIDI-Out"). Co nechápu vůbec, je úplná absence MIDI konektorů, ale pouze USB rozhraní.

Co je to MIDI-Thru?

MIDI pracuje na 16 kanálech (takže můžete propojit až 16 zařízení) a pomocí konektoru MIDI-Thru je zapojit sériově za sebe. Každé zařízení si pak odchytává tempo, příkazy start/stop, apod. Hlavně si ale zachytí také příkazy, které patří jen jemu podle nastaveného MIDI kanálu (například máte na kanálu 1 bicí, na kanálu 2 basový syntezátor, ...). V ideálním případě tak máte na začátku řetězce nějaký sekvencér (v režimu master), který posílá všem ostatním informace o tom, co mají dělat.

Propojení syntezátorů pomocí konektoru MIDI-ThruPropojení syntezátorů pomocí konektoru MIDI-Thru

Jenže, jak už jsem psal, na dnešních mašinkách tento konektor ve většině případů chybí. Těžko říct, proč to tak je. Někteří výrobci se vrací ke kořenům a řeší pouze synchronizaci pomocí CV/GATE, jak to měly staré syntezátory. Hodně se taky šetří místem (což vysvětluje i ty nové jack-MIDI konektory). Ale jinak to fakt nechápu - je to v podstatě jenom jeden konektor navíc, který vyřeší spoustu problémů. Pokud by nechyběl, stačilo by opravu propojení jako na obrázku nahoře. Když chybí, tak si ho musíte nějak nahradit. Pokud používáte jako master počítač, můžete si pořídit zvukovou kartu s více MIDI výstupy, ale těžko najdete nějakou cenově dostupnou... Jediným řešením jsou tak MIDI-Thru boxy.

MIDI-Thru box

Je to vlastně jenom krabička, do které vede jeden MIDI vstup a ven vede několik MIDI výstupů. Tím pádem nahrazují MIDI-Thru konektor na vašich mašinkách.

Propojení syntezátorů pomocí MIDI-Thru boxuPropojení syntezátorů pomocí MIDI-Thru boxu

Je to ale výdaj navíc. MIDI-Thru box seženete od cca 1.000 Kč. Nic jiného vám ale nezbývá. Pokud si ho budete pořizovat, kupte raději takový, který má třeba o dva výstupy víc, aby jste měli nějakou případnou rezervu. Některé se dají napájet i přímo z MIDI kabelu, ale to musí umět mašinka, kterou používáte jako master - zjistěte si to radši v manuálu nebo od výrobce.

Když jsem pátral po vhodném boxu, tak jsme narazil na modul MIDI Presto Splitter 1:4 Modod Microdesignum. Samotný modul stojí 640 Kč, když k tomu připočítáte krabičku a nějaké to poštovné, tak se do 1.000 Kč se vejdete. Navíc je možnost rozšířit to až na 8 výstupů. S panem Krejčím z Microdesignum mám dobrou zkušenost - upravil mi pedál k multiefektu podle mých požadavků a jsem s ním nadmíru spokojen. Kdyby jste ale raději něco jiného, zkuste G-LAB MIDI 3x Splitter M3S (1.390 Kč) nebo MIDI Solutions Quadra Thru (44 €).

 

Komentáře


Nejnovější články

Nejčtenější články