Cenově dostupné bicí syntezátory a samplery - 1. část

Cenově dostupné bicí syntezátory a samplery - 1. část

Rytmika je základ. Bez bicí mašinky se prostě neobejdete. Vybrat tu správnou je ale trochu oříšek. Existuje jich sice spousta, ale pokud se budeme bavit jen o těch cenově dostupných, výběr se hodně zužuje. Jakou tedy vybrat, aby jsme se vešli, řekněme do 6 tisíc? Vybral jsem několik řešení, které seženete buď nové, nebo z bazaru.

Analog/digitál, drumsynth/sampler.

Otázka analog nebo digitál snad ani nepotřebuje odpověď. Poctivého zvuku dosáhnete jenom analogem, jenže levnější drumsynth nemá tolik možností. Digitál vám tyto možnosti dá, ale na úkor zvuku, určitě na něm ale nějakou tu korunu ušetříte.
Já osobně u bicích preferuji step-sekvencer, protože se podle mě je lepší bicí "programovat", než nahrávat "živě". Což ale levnější samplery nemají. Na druhou stranu, samplů se po internetu válí hromady, takže si můžete stáhnout i některé legendární mašinky. Jen těch možností pak máte mnohem méně.

Syntezátory

Korg Volca Beats (analog)

Korg Volca je řada analogových syntezátorů miniaturních rozměrů s dobrým zvukem a za rozumnou cenu. Volca Beats mají 6 analogových zvuků (kick, snare, lo/hi tom,open/close hi-hat) a 4 PCM zvuky (clap, claves, agogo, crash) - víc toho asi není potřeba. K dispozici je jak step-sekvencer, tak klasické "živé" nahrávání. Má patterny (označované jako "part"), ale mám pocit, že nejde ukládat zvuková nastavení. Za cca 4.500 Kč je to dobrá volba.

Korg Volca BeatsKorg Volca Beats

Akai Rhytm Wolf (analog)

Akai svým Rhytm Wolfem způsobil pozdvižení. A to hned dvakrát. Napřed jeho představením - poctivý analogový drum-synth s basovou linkou . A potom jeh používáním - objevilo se spousta špatných recenzí na zvuk bicích, že basová linka neladí (zahrajete tón C, ale ten je někde mezi C a C#), prostě propadák. Já sám jsem byl přesvědčen, že si ho koupím a čekal jsem skoro půl roku, než se dostal do oběhu. Po přečtení recenzí a zhlédnutí videí na YouTube jsem od toho ale rychle upustil.
I tak si ale myslím, že pro nenáročného člověka, je Rhytm Wolf dobrá volba. Ono to možná s těmi recenzemi nebude zase tak hrozné, protože recenzenti si představovali, že mašinka za 5.000 Kč bude umět to, co ty ostatní za 30.000.
Nicméně, Akai tento rok "vlka" vytunil a je tu Tom Cat.

Akai Rhytm WolfAkai Rhytm Wolf

Akai Tom Cat (analog)

To, co Akai nestihl doladit u Rhytm Wolfa, vložili do Tom Cat. Mašinka má stejné šasi a zřejmě i z velké části stejnou elektroniku. Jen místo basového syntezátoru tu máme "disco toms". Vyladěnější zvuky jsou odpovědí na stížnosti uživatelů Rhytm Wolfa. Prostě tenhle drumsynth by měl být to pravé.
Zatím se ještě nedostal do prodeje, videa jsou pouze z představení na veletrzích, takže těžko říct, jestli se Tom Cat povedl. Každopádně bych s jeho koupí počkal, až po nějakých těch recenzích a ukázkách. Pokud se vše povedlo, tak za cenu kolem 5.000 je to asi nejlepší volba.

Akai Tom CatAkai Tom Cat

Korg ER-1 (digitál)

ER-1 je drumsynth z první řady Korg Electribe. Skvělé ovládání a spousta možností. 4 drum synthy (můžete použít libovolně) a 4 PCM zvuky (closed/open hi-hat, crash, clap) a navíc 2 pozice "audio in", kdy do vstupu můžete zapojit nějaký generátor zvuku a použít ho pro perkuse. Zvukově už to ale takové sláva není. Přeci jenom je to "dědeček" digitál. Dá se ale sehnat od 3 - 4.000 Kč a díky svým možnostem se dá později využít jako (skvělý) sekvencer. Pokud sháníte řešení na bicí, kupte ho v případě, že najdete hodně dobrou nabídku.

Korg ER-1Korg ER-1


Korg EMX-1 (digitál)

Mladší bratříček ER-1. Kromě bicích umí také 5 "melodických" stop, takže máte vše v jedné mašince. Zvukově je sice lepší než ER-1, ale s cenou nad 6.000 bych o něm už nepřemýšlel, pokud hledám kvalitní drumsynth.

Korg EMX-1Korg EMX-1

Korg EMX má ještě staršího bratříčka z první řady Electribe, Korg EM-1. Je to kombinace ER-1 (drumsynth) a EA-1 (synth), ale moc se na bazarech neobjevuje.

Korg EM-1Korg EM-1

Samplery

Přiznám se, že v samplerech jsem moc nepátral, takže jich moc nezmíním. Ale na závěr najdete jeden super tip, takže dočtěte až do konce :-) Samplery jsou trochu univerzálnější, než bicí syntezátory, ale to je dáno jejich použitím - a já moc na samplování nejsem...

Akai MPC500

Řada MPC od Akai se stala legendou. MPC500 je cenově dostupná (na bazarech kolem 5.000) záležitost. Kromě sampleru je to také sekvencér, nebo chcete li, spíše kompletní hudební stanice. Je to víceméně řešení všech problémů do budoucna, kdy se budete po nějakém sekvenceru ohlížet. Bohužel, nemá step-sekvencer, což je pro mě hodně velké mínus, ale jeho možnosti jsou daleko jinde, takže pro někoho naprosto ideální volba.

Akai MPC500Akai MPC500

Roland SP-303

Samplery od Rolandu se dají sehnat taky za celkem slušnou cenu. To jejich ovládání mi (co jsem viděl na videích) ale vůbec nevyhovuje. Pokud by se k vám ale nějaký dostal za rozumnou cenu a věděli by jste, že ho využijete, běžte do něj. Pro mě je tohle ale mrtvá větev.

Roland (BOSS) Dr.Sample SP-303

Korg ES-1

ES-1 je ze stejné řady jako drumsynth ER-1. Má ty stejné vlasnosti - step-sekvencer, skvělé ovládání. Jen bych se zde bál možností, co se týká samplů. Pamět něni moc velká, jste omezeni délkou (ne velikostí souborů) samplů a jejich kvalitou. Když vám ho někdo nechá za pár korun, tak ano, jinak se mu vyhněte.

Korg ES-1Korg ES-1

Korg ESX-1

Taktéž z řady Electribe, novější model ES-1. Stejně jako EMX-1 nabízí také další stopy pro "melodie" a stejně jako u něj, nešel bych do něho. Za hodně peněz (na bazaru kolem 6.000) málo muziky.

Korg ESX-1Korg ESX-1

Korg Kaoosilator

Jasně, tohle není sampler, ale těžko ho někem zařadit. Kaossilator vám kromě bicí může zařídit i další nástroje. Pokud by jste ho chtěli zařadit do vaší výbavy, tak vyberte model s MIDI (kvůli synchronizace) - tzn. vyhněte se těm malým a zkuste na bazaru sehnat Kaossilator Pro.

Korg KaoosilatorKorg Kaoosilator

Akai MPX + Arturia BeatStep

Pokud chcete využít možnosti step-sekvenceru a zároveň mít kvalitní samply, můžete si obě tyto věci oddělit. Arturia BeatStep je MIDI ovladač a sekvencér, ke kterému můžete připojit jeden z nových samplerů od Akai - MPX8 nebo MPX16. S cenou za obě mašinky (v případě MPX8) se do 6.000 vejdete.

Arturia BeatStepArturia BeatStep
Akai MPXAkai MPX

Akai MPX16 + Arturia BeatStep Pro

A zde můj favorit. BeatStep Pro umí kromě jedné stopy na bicí, také dvě na melodie. S MPX16 pak máte k dispozici 16 samplů i s různými efekty. Cena už je trochu jinde - za komplet se dostáváme někam k 10.000, ale kromě bicích máte vyřešený i (melodický) sekvencer pro další dva syntezátory.

Akai MPX16Akai MPX16
Arturia BeatStep ProArturia BeatStep Pro

Shrnutí

Těch možností je samozřejmě víc, zde jsem vypsal jenom ty, na které jsem narazil na bazarech, e-shopech a o kterých jsem přemýšlel. Pokud bych to měl shrnout, tak:

Hledáte poctivou analogovou mašinku? Pak Korg Volca Beats, nebo Akai Tom Cat
Hledáte sampler? MPC500 pro jeho možnosti, nebo BeatStep Pro, protože je prostě boží :-)
Aktualizace: Samplery od Akai nebrat :-)

Nejnovější články

Nejčtenější články