Arturia BeatStep Pro

Arturia BeatStep Pro

Dlouho jsme přemýšlel o tom, jaký sekvencer by pro mě byl nejlepší. Co se týká možností, potřebuji jednu stopu na bicí a dvě na syntezátory. Jako ideální (a cenově) dostupný se tak jevil Akai MPC500, jenže mi moc nevyhovuje to rozložení MPC a navíc bych rád, alespoň na bicí, chtěl step-sekvencér. Můj Korg ER-1 je sice stará mašinka, ale to ovládání je prostě skvělé.

Takže jsem byl nadšen, když jsem objevil novinku, kterou na letošním NAMM představila Arturia.

Arturia BeatStep ProArturia BeatStep Pro

BeatStep Pro je mašinka s jednoduchým ovládáním a jednoduchou funkcí. je to prostě jenom sekvencer. Jedna stopa slouží pro bicí a dvě pro "melodie". U všech třech můžete nahrávat v reálném čase, nebo po krocích. Každá stopa má svoji vlastní barvu, kdy po aktivování stopy svítí podsvícení tlačítek barvou dané stopy.

K dispozici jsou také otočné potenciometry, kterým lze pro každou stopu nastavit různé funkce. V levé části je looper, který by měl umět "rozsekat" přehrávanou část, swing funkci a další "hovadinky".
Do sekvenceru jde uložit 16 projektů, každý z nich by měl mít 16 částí (patternů), což je myslím dost na to, aby jste si v něm uchovali několik celých skladeb.

Co se týká konektivity, tak ta je naprosto skvělá. Sice chybí klasické MIDI konektory (jsou nahrazeny těmi novými s přechodkou na 3,5 mm jack) a, jak už je v dnešní době zvykem, MIDI-thru, ale obě melodické stopy mají "oldschoolové" výstupy (Pitch, Velocity, Gate), a bicí stopa má 8 triggerových výstupů. Nechybí ani synchronizace, kterou známe ze starých mašinek, nebo například z řady Volca od Korgu.

K BeatStep Pro tak můžete připojit opravdu cokoliv a myslím, že je to jedna z věcí, která z něj udělá bestseller.

Aktualizace: Beatstep Pro má hodně nevychytaných věcí, jako například problémy se synchronizací"zamrzlé" noty apod. Zdá se, že se nejedná jenom o chybu firmware, ale i některých "výrobních řad". Arturia prý pracuje na nové verzi firmware, kde by to mělo být odstraněno (vydání je naplánováno na březen 2016). V tuhle chvíli bych vám tak koupi tohoto sekvenceru nedoporučoval.

Nejnovější články

Nejčtenější články