DIY Deluxe Atari Punk Console

DIY Deluxe Atari Punk Console

Pokud máte doma páječku a chtěli by jste se pustit do výroby nějakého syntezátoru, možná bude lepší, když napřed vyzkoušíte nějakou stavebnici.

Postavit deštnou hůl a perkusní nástroj mě bavilo a tak jsem se rozhodl posunou výrobu vlastních nástrojů trochu dál. Náhodou jsem na eBay objevil stavebnici Deluxe Atari Punk Console od Rakit.

Sestavení nebyl žádný problém, trvalo mi to cca hodinu. Někdo zručnější by to zřejmě zvládl rychleji, ale já jsem vše několikrát raději kontroloval.

Nakonec jsem ale zjistil, že jsem udělal chybu v rozvržení ovládacích prvků. Neuvědomil jsme si, co spolu souvisí a tak v tom mám trochu guláš. Ale tohle asi vyřeší fixa, kterou si související prvky propojím alespoň vizuálně :-)

Na druhý den jsem ještě dodělal CV mod. Šlo vlastně jen o připájení dvou malých jacků na plošný spoj a APC je tak možné ovládat pomocí CV.

Zde má APC jednu "chybu", nebo spíše vlastnost, jak mi sdělil Faith Blaxcell z týmu Rakit - když do mašinky pouštíte noty (klávesy, sekvencer, ...), tak hraje "opačně". Když hrajete sestupně, mašinka hraje vzestupně a naopak :-) Tohle jde řešit "přemapováním" MIDI signálu, ale já to asi řešit nebudu - APC je spíš na blbnutí nebo jako zdroj samplů.

Sestavené a v krabičceSestavené a v krabičce
Krabička z KIKuKrabička z KIKu
Plošná spojPlošná spoj

Dalším neduhem je LED a snímače světla. ty jsou totiž LED docela ovlivněné, takže pokud budete APC stavět, myslete na to.

Nejnovější články

Nejčtenější články