Novation Drum Station - náhrada za Roland TR-808 a TR-909

Novation Drum Station - náhrada za Roland TR-808 a TR-909

sobota 30. května 2015 Novation Drum Station - náhrada za Roland TR-808 a TR-909 Představovat Roland TR-808 nebo TR-909 asi nemá cenu. Tyhle bicí mašinky jsou ve světe elektronické muziky notoricky známé. Jejich zvuk je dodnes brán jako jakýsi mustr a spousta dnešních mašinek z něj vychází. Jejich oblíbenost je ale zároveň tak trochu nevýhodou - těžko se schání a pokud už na některý z nich na bazaru narazíte, tak za dost vysokou cenu. Pro většinu smrtelníků jsou tak nedosažitelné.

Asi každý by chtěl mít obě dvě tyto mašinky doma, což je opravdu nereálné. Naštětsí ale existuje cenově dostupné řešení - Novation Drum Station.

Novation Drum Station

Novation Drum Station byl jedním z prvních klonů zmíněných mašinek. Jeho výhoda je ale v tom, že obou dvou zároveň. Nemusíte se tedy rozhodovat, kterou z nich si vybrat. Nikde jsem se nedočetl, jeslti se jedná o plně analogovou záležitost. V popisu je napsáno, že používá analogové modelování zvuku na základě syntézy z originálních křivek. Těžko tedy říct, jestli se nejedná spíše o vydařený digitál.

Novation Drum Station - náhrada za Roland TR-808 a TR-909Novation Drum Station - náhrada za Roland TR-808 a TR-909

Tak jak tak se ale jedná o dobře vybavenou mašinku s dobrým zvukem, která se dá na bazaru pořídit za cenu okolo 4.000-5.000 Kč. Všechny zvuky mají klasické parametry jako originály. Samozřejmostí je MIDI ovládání a navíc je tu, kromě klasického stere výstupu, také 6 separátních výstupů. Do mixu si tak můžete rozdělit jednotlivé zvuky do skupin (typicky třeba kick, snare, hi-hat, plechy a perkuse zvlášť).

Aktualizace: Zjistil jsem, že Drumstation má omezení polyfonie v podobě vytížení procesoru. Některé zvuky vytíží procesor více, některé méně. V praxi se vám tak může stát, že když bude zároveň hrát 4 a více zvuků, tak jeden z nich se prostě nepřehraje, nebo se přehraje divně. Drumstation je taky kompletně digitální.

Nejnovější články

Nejčtenější články