Arturia Drumbrute: nový král drumsynthů?

Arturia Drumbrute: nový král drumsynthů?

Na poli drumsynthů se toho v poslední době moc nedělo. Hitovkám TR-8 a Volca Beats ale konečně přibyl silný soupeř. Novinka od Arturie, analogový Drumbrute, je hravě strčí do kapsy.

Rytmika je základ

Když jsem před dvěma roky začal dávat dohromady svoji sestavu synťáků, začal jsem s Korgem ER-1 - drumsynthem. Bylo mi jasné, že bicí jsou základ, bez kterého se neobejdu. Od té doby jsem vyzkoušel hodně řešení, ale výsledek byl pořád neuspokojivý. Hledal jsem něco cenově dostupného, ale tudy cesta nevede. Možnosti jsem měl v podstatě jenom dvě, ale Roland TR-8 ani TR-09 mi jako dobrá volba nepřišli. Proto jsem zajásal, když se objevila novinka od Arturie - analogový Drumbrute.

Vintage krabička s prvky sci-fi

Co mě při rozbalení překvapilo, byla velikost. Viděl jsem sice spoustu videí a z manuálu vyčetl rozměry, ale i tak je Drumbrute větši, než jsme očekával. Je to poctivý kus hardware a na stole si pro něj připravte trochu víc místa. Vypadá ale skvěle, je to taková taková kombinace vintage a moderních technologií. Dřevěné bočnice a barevné LED působí trochu jako ze starých Star Wars :-)

Hejblátka, knoflíky a to ostatní

Stačí se před objednáním podívat na jedno až dvě videa a hned po zapnutí budete vědět, co a jak. Ovládání není vůbec složité a i bez přípravy zvládnete svůj první beat udělat téměř okamžitě. Všechny prvky i nápisy jsou dobře čitelné, jejich funkce je snadno pochopitelná. Díky celkové velikosti mašinky jsou potenciometry, pady i přepínače dobře dostupné.

K dispozici jsou 4 banky po 16 patternech. Každý pattern může mít až 64 kroků. Patterny můžou být poskládané do 16 skladeb, takže můžete mašinku používat jak na jamování, tak jako bicí automat do kapely.

Arturia Drumbrute: nový král drumsynthů?Arturia Drumbrute: nový král drumsynthů?
Arturia Drumbrute: nový král drumsynthů?Arturia Drumbrute: nový král drumsynthů?

Drumbrute je na živé hraní skvělý. Na výstupu je filtr (high/low pass) a můžete si pohrát taky s “looperem” - efekt, který “zasekne” pattern a opakuje dokola několik posledních pozic. Tohle určitě znáte například z Beatstep Pro nebo jste tuto funkci zahlédli na některém z videí, takže bych se k tomu víc nerozepisoval.

Zvuková bomba

I když jsem ještě neměl možnost si zatím Drumbrute pořádně užít, tak můžu říct, že zvukově je to naprostá paráda. Všechna řešení, co jsem zkoušel dřív, ať už se jednalo o digitální mašinky, samplery, nebo bicí automaty, mu nesahají ani po kolena. Jednotlivé nástroje jsou dobře čitelné a vyladíte na nich zvuk, který potřebujete. Z celkového mixu je cítit jakási "plnost" a snad ani nenajdete nastavení, kdy by něco znělo nějak divně.

Dva kopáky dělají z Drumbrute hodně univerzální mašinku, zatímco první zní jako TR-909, druhý je podobný spíše TR-808. Ze snare vyloudíte snad všechny možné kombinace. Perkusí je více, než dost. Abych ale jen nechválil, tak hi-hat mohli mít trochu víc ovládacích prvků - k dispozici je jen “tone” a “decay”, ale i tak je to dostačující.

S čím ale musíte počítat je fakt, že stejně jako u všech ostatních analogových drumsynthů, je potřeba výsledný zvuk na nahrávce trochu poladit. Ani legendární Roland TR-909 nebo TR-808 nezní “na sucho” stejně, jako z nahrávek, kvůli kterým se staly tak oblíbenými.

Na živo si vystačíte s přímým výstupem, ale studiovou nahrávku to bude chtít trochu oživit kompresorem. Drumbrute se svým legendárním “bratříčkům” podobá také na výstupu. Ten je totiž také pouze mono a pokud budete chtít některé nástroje “rozhodit do stran”, budete k tomu muset použít větší mix a využít separátních výstupů na zadní straně.

Nahrávání ve studiu tak zabere více času. Pokud nemáte zvukovku s hodně vstupy, tak bude potřeba jednotlivé nástroje nahrát zvlášť. To je ale, jak už jsem psal, u těchto mašinek normální, takže vlastně nic, co by stálo za zmínku :-)

Jeden vládne všem?

Koupit Drumbrute nebo něco jiného? Nemůžu tvrdit, že Drumbrute je to nejlepší, co se v současnoti dá sehnat. Každý máme jinou představu a jiné požadavky. Já po uveřejnění váhal jenom chvíli a hned si řekl, že do něj půjdu. Už jsem toho vyzkoušel hodně a chtěl jsem řešení bez kompromisů.

V současné době mu na trhu konkuruje snad jen zmíněný Roland TR-8 - ten ale nemá separátní výstupy a není analogový. Na druhou stranu je jeho zvuk už trochu komprimovaný a vyladěný pro živé hraní.

Rozhodnutí je tedy plně na vás :-)

Nejnovější články

Nejčtenější články