Ableton představuje Live 10

Ableton představuje Live 10

Ableton přichází po dlouhé době s novou verzí Live. Jubilejní "desítka" přináší nové nástroje, efekty a mnoho dalších vylepšení. Já jsem z novinek nadšen a už se těším, až mi Live 10 přistane v PC.

Nové nástroje a efekty

Wavetable

Wavetable synth v Abletonu chyběl. Ne, že by nešel nahradit nějakým VSTi nástrojem nebo samplerem, ale wavetable syntéza jako taková zatím prostě přímo v aplikaci nebyla. Na videu a screenshotech je vidět, že se jedná o opravdu robustní nástroj a těším se, až ho vyzkouším. Základní "vlny" půjde rozšířit o vlastní, které můžete nahrát z různých zdrojů, třeba i vašich analogových mašinek. Prostě killer feature, která je rozhodně jedním z největších taháků "desítky".

WavetableWavetable

Echo

Že se hudební svět vrací zpátky k analogu asi není potřeba zmiňovat. A proto je tu nový efekt Echo, který bude znít jako časem prověřené hardwarové mašinky. Zvukové ukázky jsou super a mě se navíc líbí i rozhraní, kdy je graficky znázorněno nastavení efektu.

EchoEcho

Drum Buss

Jeden efekt vládne všem. Na bicí teda určitě. Drum Buss je přesně to, co říká jeho název. Jeden efekt, který hodíte na bicí stopu a pomocí něho uděláte všechny potřebné úpravy - kompresor, zkreslení, enhancer, ... To všechno v jednom malém jednoduchém efektu.

Drum BussDrum Buss

Pedal

Overdrive, distortion a fuzz vytvořený podle analogových kytarových krabiček. Jednoduché nastavení, skvělý zvuk. Ve spojení se simulátorem kytarového aparátu Amp máte vše, co potřebujete. Skvělá záležitost nejen na kytary. Určitě vyzkoušejte i na ostatní nástroje nebo zpěv.

PedalPedal

Novinky v rozhraní a ovládání

Ableton Live 10 dostane vylepšení i co se týká samotného vzhledu. Jak určují módní trendy, bude vše ještě více ploché a jednodušší. Uvidíme, jak moc se bude vzhled lišit, ale myslím (a doufám), že změny nebudou nijak radikální a nebudou nutit ke změně způsobu práce.

Capture

Už se vám někdy stalo, že jste si jen tak hráli, zalíbil se vám nějaký nápad, ale zapomněli jste si ho nahrát? Live bude "naslouchat" na MIDI stopách a když kliknete na tlačítko Capture, vloží MIDI clip z toho, co jste naposledy zahráli. Zřejmě už i zkvantizované a ořezané na nějakou rozumnou délku. Takže už žádné ztracené nápady!

Capture si prý bude pamatovat posledních deset minut a jako clip použije poslední dva takty. Pozná a nastaví také tempo.

Editace více MIDI clipů najednou

Zrovna včera jsem se divil, proč nejde v jednom okně editovat více MIDI clipů. Někdy se to fakt hodí a tuhle funkci už jsem u některých DAW viděl. Tohle využijete například tehdy, kdy máte vytvořenou basovou linku, chcete si "naklikat" nějaký lead a nevíte přesně, co basa hraje :-)

Nové možnosti arrangement módu

Arrangement mód byl hodně vylepšen. Konečně bude možné třeba natahovat clipy, nebo přesouvat jejich obsah. Přibudou nové fade-in/out možnosti, vychytávky pro automatizaci a spousta dalších maličkostí.

Kolekce v prohlížeči

V prohlížeči (Browser) si nyní budete moci vytvářet vlastní "kolekce". To se dá chápat jako složky, nebo štítky, které budou mít i barevné označení. Můžete si tak vytvořit například kolekce dle nálady nebo hudebního stylu. Takže když budete dělat hip-hop, nebudou se vám tam plést rockové bicí :-)

"Note chasing"

Znáte to, když uděláte dloooooooouhou notu, třeba nějaký pomalý pad na pozadí a musíte clip pustit od začátku, aby začal nástroj hrát? Tak s tím je konec. Live 10 pozná, že nejedete od začátku a tón zahraje i tak. Uvidíme, jestli to bude umět i s externími nástroji, nebo jestli je to jen fičůra pro interní nástroje.

Skupiny a podskupiny

V současné verzi jde vytvořit skupinu (group) jen na jedné úrovni. Desítka přináší možnost vytvořit mnohem více zanoření a to je velký přínos zejména pro přehlednější projekty ale třeba i pro odlehčení procesoru (i když já sám nejsem zrovna fanda slučování nástrojů do sběrnic a jejich procesignu naráz).

Pojmenování vstupů a výstupů

Pokud máte zvukovku s více vstupy, určitě uvítáte možnost si je pojmenovat. Máte jeden mikrofon na kopák, druhý na snare, třetí a čtvrtý na overheady a páty je vstup ze synťáku? Tak teď už nebude potřeba hledat, který kabel kam vede - stačí jednou pojmenovat a je to.

A mnoho dalšího…

Novinek je opravdu mnoho. Všechny je najdete na webu Abletonu.

Kontrolér Push bude mít nové možnosti rozvržení sekvenceru, kdy na jedné půlce bude klasický sekvencer a na druhé bude možné hrát noty - tedy kombinace obou současných módů. Nově půjde přímo z Push-e také například editovat noty.

Těšit se můžeme také na nové knihovny a banky zvuků a jak je vidět podle screenshotů, tvůrci se inspirovali hlavně u starých analogogých mašinek.

Max4Live bude v Live přímo integrován. Těžko říct, jeslti ve všech verzích, nebo jen v Suite. Výhodou ale bude to, že už se nebude muset doinstalovávat nebo nastavovat. Většina nástrojů a efektů prý dostala zásadní vylepšení. Já osobně zatím s M4L zkušenosti nemám, takže zde nebudu moct posoudit.

Nejnovější články

Nejčtenější články